Vi i Samhället - Karlskoga Folkhögskola

438 Dagar

Filmen handlar om Martin Schibbye och Johan Petersson som är journalister.

De reste till Somalia och åkte till Etiopien för att de ville ta in information och rapportera om den kontroversiella jakten efter olja i Ogaden.

Den 2009 flydde i Dadaab Somalia. De träffade militär i Somalia. De intervjuade och tog bilder på några unga kvinnor som hade blivit våldtagna av militär och några män torterade flyktingar från Ogaden i Somalia innan Johan anslöt. De skulle dokumentera övergreppen mot befolkningen på plats och tog hjälp av Onlf. Efter de fick ett samtal som deras kontaktperson. De åkte till Etiopien med bil i 6 timmar. När bilen stannade och chauffören sprang, kom soldater från Etiopien till dem.

De greps och anklagades som Onlf rebeller i Etiopien. De hamnade i fängelse och  domstolen gav dem fängelsestraff   på 20 år. De svenska journalisterna hade den svenska ambassaden  sina anhöriga och den svenska regeringen och internationell opinion bakom sig när de kämpade för att bli frisläppta.

Abdulahi Hussein arbetade som personlig rådgivare åt  president av Ogaden. Han hjälpte svenskarna  i det tyst för att hans plan var att flytta till Sverige med hjälp av den svenska ambassaden för att hans liv var fara på grund av av presidenten som var tuff och elak. Han gav  en videomaterial som vittnesmål så att de kan bli fria.

Till slut fick de beslutet från domare att de var fria efter 14 månader i fängelse Martin och Johan flög tillbaka till Sverige. De sa när de landande att diktaturen i Etiopien landet försökte att gömma sanningen men de hade lyckats att ta fram sanningen med hjälp av en videomaterial .

Jag tycker filmen är ganska sorglig och frihet är dyrt för att livet i diktaturen är ganska svårt att leva. Etiopien är rikt på  natur och har olja i Ogaden men det är människor som drabbas och riskerar sina liv för att presidenten vill ha smutsiga pengar och köper vapen och barn blir militärer. Det är så synd om människor som dör för att krigen aldrig tar slut, människor är hungriga, väldigt sjuka, och hjärntvättas av diktaturens  president.

Jag rekommenderar filmen för att den är en underbart dokument gjord film, spännande dramatisk. Det är mycket intressant  att veta i filmen hur den andra landet lever utan frihet i en  smärtsam situation. Den starka vänskapen mellan Martin och Johan genom  att stöttar varandra för att komma ut i en hemsk situation.

Vercelie

Föregående

Stressen ger problem för kroppen

Nästa

Going rules for dating available with.com

  1. Christer

    Visst är det hemskt att människor ska behöva lida för att en diktator ska tjäna pengar. Därför är det extra fint att du poängterar hur viktig gemenskapen mellan Johan och Martin är för att de ska ta sig igenom den svåra tiden tillsammans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén